Vydavateľ: Ars Poetica, o.z.
ISBN: 9788085451498
Poč.strán: 128
Rok vydania: 2014
Väzba: viazaná
Formát: 2
Jazyk: slovenský
Pridané: 10.07. 2014

Kniha nie je skladom
expedujeme do 7dní

Bežná cena: 5,20 €
Naša cena: 3,90 €
Zľava: 25%

Absurdity

Autor: Králik Svetozár

Kniha je v kategórii: Humor, Satira
Táto kniha je zbierkou kreslenej satiry výtvarníka Svetozára Králika (1935), bývalého profesora a riaditeľa SŠUP (Stredná škola umeleckého priemyslu), ktorý odchoval množstvo významných grafikov a výtvarníkov. V kresbách mapuje naše ľudské vlastnosti, vášne a neresti.
Svetozár Králik je svojou kreslenou satirou ojedinelý zjav na našej slovenskej karikaturistickej scéne. Nedá sa prirovnať k žiadnemu z našich výtvarníkov, ktorí sa venujú karikatúre. Vzdialene pripomína práce sochára F. X. Messerschmidta (1736 – 1783), ktorý žil aj v Bratislave a je známy charakterovými hlavami s expresívnymi grimasami. Králik má vo svojej umeleckej výbave bravúru kresliara, vie pozorovať, hodnotiť a jeho kresby sú premýšľavé. Nenechávajú diváka ľahostajným. Svet jeho absurdných hláv je v súčasnosti. Nájdeme tu svätých, anjelov, diablov, čertov, celú plejádu ľudských pováh, alkoholikov, pažravcov, namyslencov egoistov, zvieracie typy (kohút, had). Kniha je ukážkou precízne stavanej kresby spojenej s myšlienkou.
Autor variuje svoje už nakreslené kresby do koláží. Aj preto je jedinečný. Jeho práce sú premýšľavé, jeho jazyk satiry nie je konzumný ale komunikatívny. Veď stačí listovať v tejto knihe, ktorá vás určite zaujme. Táto kniha sa nemusí čítať, stačí prezerať obrázky.