Vydavateľ: United Philanthropy
ISBN: 9788097363925
Poč.strán: 227
Rok vydania: 2023
Väzba: viazaná
Formát: 148x210
Jazyk: slovenský
Pridané: 25.08. 2023

Kniha nie je skladom
expedujeme do 7dní

Bežná cena: 19,90 €
Naša cena: 14,90 €
Zľava: 25%

Paradox prosperity

Autor: Christensen M. Clayton

Kniha je v kategórii: Ekonómia
Globálna chudoba je jedným z najpálčivejších problémov sveta. Celé desaťročia sme predpokladali, že inteligentní ľudia s dobrými úmyslami budú nakoniec schopní zmeniť ekonomickú trajektóriu chudobných krajín. Od vzdelávania po zdravotníctvo, infraštruktúru až po odstránenie korupcie, sa príliš veľa riešení spolieha na pokusy a omyly. Plánom je v podstate často identifikovať oblasti, ktoré potrebujú pomoc, zaplaviť ich zdrojmi a dúfať, že časom zaznamenajú zmenu.

Nádej však nie je účinná stratégia. Clayton M. Christensen a jeho spoluautori odhaľujú paradox nášho prístupu k riešeniu chudoby. Aj keď sú naše súčasné riešenia ušľachtilé, neprinášajú konzistentné výsledky a v niektorých prípadoch problémy ešte zhoršili. Najmenej dvadsať krajín, ktoré dostali pomoc v hodnote miliárd dolárov, je chudobnejšími ako boli pred prijatím príspevkov.

Aplikovaním prísnej a teóriou riadenej analýzy, ktorou je autor známy, navrhuje Christensen lepší spôsob riešenia globálnej chudoby. Správny druh inovácie dokáže podľa autora vybudovať nielen spoločnosti, ale aj celé krajiny. Kniha Paradox prosperity identifikuje limity zaužívaných modelov ekonomického rozvoja, ktoré majú tendenciu smerovať zhora nadol a ponúka nový rámec pre hospodársky rast založený na podnikaní a inováciách vytvárajúcich trh. Christensen, Ojomo a Dillon používajú úspešné príklady z ekonomického rozvoja Ameriky vrátane zapojenia firiem ako Ford, Eastman Kodak a Singer Sewing Machines a ukazujú, ako podobné modely fungovali v iných krajinách, ako napríklad Japonsko, Južná Kórea, Nigéria, Rwanda, India, Argentína a Mexiko.

Myšlienky obsiahnuté v tejto knihe pomôžu spoločnostiam a krajinám, ktoré túžia po skutočnom a dlhodobom raste a chcú vidieť skutočný a udržateľný pokrok tam, kde predtým zlyhávali. Paradox prosperity je ale viac ako len obchodná kniha. Je to výzva na akciu pre každého, kto chce nový pohľad na to, ako urobiť svet lepším a prosperujúcim miestom.