Vydavateľ: mamaš
ISBN: 9788082680488
Poč.strán: 264
Rok vydania: 2023
Väzba: viazaná
Formát: 130x210
Jazyk: slovenský
Pridané: 22.02. 2023

Kniha je skladom,
zasielame obratom.

Bežná cena: 15,90 €
Naša cena: 11,90 €
Zľava: 25%

Dobré duše

Slúžili veľkým tohto sveta

Autor: Grieser Dietman

Kniha je v kategórii: História, mýty
Žiaden z velikánov kultúry či politických dejín by sa nezaobišiel bez pomoci svojho služobníctva, či už to boli komorníci, slúžky, kuchárky alebo tajomníci. Rakúsky autor Dietmar Grieser v pútavých príbehoch predstavuje „dobré duše“, ktoré sa starali o blaho spisovateľov ako Goethe a Dostojevskij, osobností ako pápež Pius XII. a kráľovná Alžbeta II. alebo hudobných géniov ako Beethoven a Karajan.

Autor rozpráva o blízkych vzťahoch opatrovateliek, ktoré sa často stávali dôverníčkami, o sekretároch, ktorí pre svojich nadriadených boli najvernejšími priateľmi. Kniha obsahuje 30 portrétov ľudí, na ktorých by inak dejiny zabudli, aj keď boli neoddeliteľnou súčasťou osudov svojich slávnych pánov.

„Aj dnes existujú ľudia, ktorí slúžia, ale ich pracovná náplň i pomenovanie sa zmenili: nazývajú sa zamestnanci, au-pair, opatrovateľky, bodyguardi, upratovačky, hostesky. Kedysi to bolo inak. Dnes už nevznikajú celoživotné alebo dlhodobé väzby medzi panstvom a ich služobníctvom. Obzrime sa preto do rôznych epoch a krajín, na kuchárov, komorníkov, sekretárky, guvernantky, kuchynské slúžky, záhradníkov, na ktorých by sme nemali zabúdať.“
Süddeutsche Zeitung