Vydavateľ: Nadácia M. R. Štefánika
ISBN: 9788097246532
Poč.strán: 168
Rok vydania: 2021
Väzba: viazaná
Formát: 176x245
Jazyk: slovenský
Pridané: 13.10. 2021

Kniha nie je skladom
expedujeme do 7dní

Bežná cena: 16,00 €
Naša cena: 12,00 €
Zľava: 25%

Vlastenci a hrdinovia

Slováci v prvom odboji

Autor: Vrábel Ferdinand

Kniha je v kategórii: Historická faktografia
Kniha VLASTENCI A HRDINOVIA uzatvára autorskú trilógiu (SPLNENÝ SEN a ZÁPISKY LEGIONÁRA) venovanú dokumentovaniu a historickej analýze okolností a súvislostí vzniku Československa. Každá z troch častí na základe štúdia primárnych prameňov priniesla objavné pohľady na naše dejiny žité a tvorené pred vyše 100 rokmi. Predošlé slovenské politické režimy sa snažili vymazať z pamäti národa spomienku na československé légie – o to väčšiu hodnotu má tento autorský počin.
„Autor Ferdinand Vrábel v publikácii VLASTENCI A HRDI NOVIA približuje čitateľom významný úsek dejín Slovákov a Čechov – vznik a činnosť československých légií počas 1. svetovej vojny. Ich existencia bola kľúčovým faktorom, ktorý viedol k vzniku samostatnej ČSR na troskách habsburskej monarchie. Podiel Slovákov na tomto úspešnom procese je výrazný a nezanedbateľný.“
Jana Zaťková, Vojenský historický ústav, Bratislava
Kniha je ilustrovaná fotografiami z archívov Československé obce legionářské a VHÚ Praha. Je rozčlenená do 18 tematických kapitol a vybavená odkazmi na pramene a literatúru.