Vydavateľ: Ottovo nakladateľstvo
ISBN: 9788074518676
Poč.strán: 568
Rok vydania: 2021
Väzba: viazaná
Formát: 155x217
Jazyk: slovenský
Pridané: 01.06. 2021

Kniha je skladom,
zasielame obratom.

Bežná cena: 24,99 €
Naša cena: 19,45 €
Zľava: 22%

Vtáky Česka a Slovenska

Ottov obrazový atlas

Autor: Šťastný Karel, Krištín Anton

Kniha je v kategórii: Zvieratá - encyklopédie
Ide o výnimočnú publikáciu predstavujúcu celkom 240 druhov vtákov hniezdiacich v Českej a Slovenskej republike, z toho 228 druhov na Slovensku a 226 druhov v Česku. Zaradené sú v nej druhy, ktoré ako hniezdiace už vymizli a sú v nej zaradené tiež druhy, ktoré sú nepôvodné a rozšírili sa k nám introdukciou, vypustením v iných európskych krajinách. Nie sú zaradené druhy, ktoré zahniezdili po úniku zo zajatia a druhy chované prevažne v oborách.
Pri každom druhu je zaradených 5 - 8 fotografií, podľa možnosti samcov aj samíc, s mláďatami a v niektorých prípadoch aj hniezd s vajcami. Pre určovanie zblízka sú pripojené aj čiernobiele kresby, napr. krídla, nohy a iné. Pripojené sú mapky rozšírenia v oboch krajinách v dvoch kategóriách, teda ako hniezdenie dokázané a pravdepodobné. Pri druhoch, ktoré už vymizli, sú v mapkách prázdne krúžky v miestach pôvodného hniezdenia.
Všeobecné úvodné kapitoly sa zaoberajú históriou vzniku vtákov so zdôvodnením zmien v súčasnej systematike vtákov, vtáčími migráciami a tajomstvami ich navigácie. Ďalej nasleduje časť venujúca sa stavbe vtáčieho tela, vrátane operenia a farby pier, rozmnožovaním a ďalšími zaujímavosťami, ktoré sa týkajú hniezd, vajec a mláďat.
Na konci každého druhu je prehľadná tabuľka o každom druhu. Zaujímavú publikáciu dopĺňajú zvukové záznamy hlasov všetkých druhov, ktorých autorom je popredný francúzsky ornitológ Jean Roché.
Záznamy sa dajú načítať mobilným telefónom pomocou aplikácie na to určenej.