Vydavateľ: Ikar
ISBN: 9788055193205
Poč.strán: 304
Rok vydania: 2024
Väzba: viazaná
Formát: 242x345
Jazyk: slovenský
Pridané: 15.03. 2024

Kniha je skladom,
zasielame obratom.

Bežná cena: 59,00 €
Naša cena: 44,25 €
Zľava: 25%

Dóm svätej Alžbety (zmenšená verzia)

Autor: Nádaská Katarína

Kniha je v kategórii: Obrazové publikácie
Vydajte sa na unikátnu prehliadku gotickej metropolitnej katedrály.

Nádherne graficky spracovaná kniha o najväčšom kostole na Slovensku, ktorý stojí na mieste, kde sa udial eucharistický zázrak. Dóm svätej Alžbety sprevádzal Košice storočiami a stal sa nezameniteľným symbolom mesta, jeho histórie a kultúry. Kniha vás prevedie dómom, jeho dejinami, vzácnymi pamiatkami, obrazmi a kontextmi v detailoch, celkoch aj v presahoch.

Autorom fotografií je svetoznámy český fotograf Jan William Drnek. Použitím špeciálnej techniky a najnovších technológií zhotovil unikátne snímky, pri ktorých budete mať pocit, že sa pozeráte na skutočný trojrozmerný objekt. Ambíciou fotografií nie je umeleckým spôsobom interpretovať pamiatku. Naopak, podávajú ju v technicky precíznych záberoch, ktoré sprostredkúvajú realitu vernú pohľadu ľudského oka. Niektoré detaily uvidíte na fotografiách dokonca lepšie než voľným zrakom priamo v katedrále.

Publikácia 304 strán, obsahuje viac ako 180 fotografií a vychádza v roku, keď si košická arcidiecéza pripomína viaceré výročia: 220 rokov od svojho vzniku (1804), nedožitých 100 rokov nášho rodáka Jeho E. Jozefa kardinála Tomka, ktorý spočíva v útrobách tejto gotickej katedrály, či nedožité 90. narodeniny prvého košického arcibiskupa metropolitu Jeho E. Mons. Alojza Tkáča.

Mgr. Katarína Nádaská, PhD.
Historička, pôsobí vo Východoslovenskej galérii v Košiciach ako vedúca úseku odborných činností. Je absolventkou magisterského a doktorandského štúdia histórie na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V diplomovej a dizertačnej práci sa zaoberala kultom sv. Alžbety Uhorskej a stredovekými dejinami katedrály sv. Alžbety v Košiciach. Venuje sa problematike výskumu rôznych tém kultúrneho dedičstva. Pôsobí v redakčnej rade vedeckého časopisu Archívny almanach a je členkou Komisie pre odborné múzejné činnosti Zväzu múzeí Slovenska. Pripravila výstavu reštaurátorského diela Márie Spoločníkovej (Východoslovenská galéria, 2017), ktorá bola nominovaná na národnú cenu ICOMOS – Dedičstvo pre budúcnosť 2017. Za výstavu Umením a slovom, kultúrne dedičstvo rádu premonštrátov v Jasove (Východoslovenská galéria, 2020 – 2021) získala ocenenie časopisu Pamiatky a múzeá za rok 2020 v kategórii expozícia – výstava a tiež cenu Rady galérií Slovenska Biela kocka.