Vydavateľ: Katarína Nádaská
ISBN: 9788055190020
Poč.strán: 304
Rok vydania: 2024
Väzba: viazaná
Formát: 272 x 285
Jazyk: slovenský
Pridané: 14.03. 2024

Kniha nie je skladom
expedujeme do 7dní

Bežná cena: 149,00 €
Naša cena: 149,00 €
Zľava:

Dóm svätej Alžbety

Autor: Nádaská Katarína

Kniha je v kategórii: Obrazové publikácie
Vydajte sa na unikátnu prehliadku gotickej metropolitnej katedrály.

Nádherne graficky spracovaná kniha o najväčšom kostole na Slovensku, ktorý stojí na mieste, kde sa udial eucharistický zázrak. Dóm svätej Alžbety sprevádzal Košice storočiami a stal sa nezameniteľným symbolom mesta, jeho histórie a kultúry. Kniha vás prevedie dómom, jeho dejinami, vzácnymi pamiatkami, obrazmi a kontextmi v detailoch, celkoch aj v presahoch.

Autorom fotografií je svetoznámy český fotograf Jan William Drnek. Použitím špeciálnej techniky a najnovších technológií zhotovil unikátne snímky, pri ktorých budete mať pocit, že sa pozeráte na skutočný trojrozmerný objekt. Ambíciou fotografií nie je umeleckým spôsobom interpretovať pamiatku. Naopak, podávajú ju v technicky precíznych záberoch, ktoré sprostredkúvajú realitu vernú pohľadu ľudského oka. Niektoré detaily uvidíte na fotografiách dokonca lepšie než voľným zrakom priamo v katedrále.

Publikácia 304 strán, obsahuje viac ako 180 fotografií a vychádza v roku, keď si košická arcidiecéza pripomína viaceré výročia: 220 rokov od svojho vzniku (1804), nedožitých 100 rokov nášho rodáka Jeho E. Jozefa kardinála Tomka, ktorý spočíva v útrobách tejto gotickej katedrály, či nedožité 90. narodeniny prvého košického arcibiskupa metropolitu Jeho E. Mons. Alojza Tkáča.

Limitovaná edícia 909 výtlačkov, každý výtlačok je očíslovaný na oriezke.


Mgr. Katarína Nádaská, PhD.
Historička, pôsobí vo Východoslovenskej galérii v Košiciach ako vedúca úseku odborných činností. Je absolventkou magisterského a doktorandského štúdia histórie na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V diplomovej a dizertačnej práci sa zaoberala kultom sv. Alžbety Uhorskej a stredovekými dejinami katedrály sv. Alžbety v Košiciach. Venuje sa problematike výskumu rôznych tém kultúrneho dedičstva. Pôsobí v redakčnej rade vedeckého časopisu Archívny almanach a je členkou Komisie pre odborné múzejné činnosti Zväzu múzeí Slovenska. Pripravila výstavu reštaurátorského diela Márie Spoločníkovej (Východoslovenská galéria, 2017), ktorá bola nominovaná na národnú cenu ICOMOS – Dedičstvo pre budúcnosť 2017. Za výstavu Umením a slovom, kultúrne dedičstvo rádu premonštrátov v Jasove (Východoslovenská galéria, 2020 – 2021) získala ocenenie časopisu Pamiatky a múzeá za rok 2020 v kategórii expozícia – výstava a tiež cenu Rady galérií Slovenska Biela kocka.