Vydavateľ: Wolters Kluwer
ISBN: 9788081687495
Poč.strán: 240
Rok vydania: 2017
Väzba: viazaná
Formát: 157,0 x 217,0 mm
Jazyk: slovenský
Pridané: 05.12. 2017

Kniha je skladom,
zasielame obratom.

Bežná cena: 21,80 €
Naša cena: 17,85 €
Zľava: 18%

Európsky prokurátor

Komentár k nariadeniu Rady Európskej únie

Autor: Ondrejková Anna

Kniha je v kategórii: Právnická literatúra
O tom, že sa pripravovalo vytvorenie Európskej prokuratúry, je slovenská verejnosť, najmä odborná, informovaná. Obsah informácií poskytnutých hromadnými oznamovacími prostriedkami je však nielen veľmi skromný, ale aj nepresný. Odborná literatúra sa tejto problematike zatiaľ nevenovala. Pritom práce na príprave nariadenia o vytvorení Európskej prokuratúry nedávno skončili, Slovenská republika oficiálne oznámila, že má záujem sa na realizácii tohto nariadenia podieľať a z nariadenia vyplýva, že sa bude dotýkať profesionálnej činnosti viacerých právnych profesií.
Európska prokuratúra bude podávať obžaloby na slovenských súdoch. Ak nebude prijatá osobitná vnútroštátna právna úprava, tak na všetkých okresných súdoch podľa všeobecných pravidiel miestnej príslušnosti. Nariadenie o vytvorení Európskej prokuratúry sa teda bude s najväčšou pravdepodobnosťou dotýkať práce všetkých slovenských trestných sudcov.
Mnohé oprávnenia a postupy Európskej prokuratúry budú upravené aj vo vnútornom slovenskom právnom poriadku, ale nie všetky. Navyše, v prípade nesúladu vnútroštátnej právnej úpravy má prednosť právna úprava obsiahnutá v nariadení Európskej únie. Nariadenie Európskej únie má všeobecnú platnosť, je záväzné vo svojej celistvosti a je priamo uplatniteľné v členských štátoch.
Ide o dosť dôvodov na to, aby sa prinajmenšom právnici všetkých profesií podieľajúcich sa na trestnom konaní zaujímali o právnu úpravu týkajúcu sa Európskej prokuratúry.
Keďže k nariadeniu, ktorým sa vykonáva posilnená spolupráca na účely zriadenia Európskej prokuratúry, neexistuje dôvodová správa ani judikatúra, pre lepšie pochopenie filozofie a dôvodov vzniku Európskej prokuratúry autorka pripojila prehľad historického vývoja snáh o jej vytvorenie a pre lepšie pochopenie jednotlivých inštitútov Európskej prokuratúry aj prehľad vývoja diskusií v priebehu legislatívnej prípravy nariadenia o jej vytvorení.