Vydavateľ: Verbis
ISBN: 9788097231354
Poč.strán: 144
Rok vydania: 2019
Väzba: viazaná
Formát: 147x188
Jazyk: slovenský
Pridané: 13.02. 2019

Kniha nie je skladom
expedujeme do 7dní

Bežná cena: 6,90 €
Naša cena: 5,15 €
Zľava: 25%

Krása a bolesť

Autor: Uherík Anton

Kniha je v kategórii: Poézia, citáty
Kniha je zbierkou básní, ale zároveň zaplnená reprodukciami obrazov géniov renesancie akými boli Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raffael či Tizian. Ale aj obrazov géniov baroka a romantizmu, akými boli David, Rembrandt, Skutecký a Szontágh. Obsahuje básne so širokou škálou tematiky viazanej na osudy človeka. Ale je preniknutá aj filozofickými, gnozeologickými a etickými úvahami autora zbierky o ľudskom bytí vôbec. Špecifikom zbierky je tiež poetické spracovanie ľudových prísloví.
Na obálke knihy je reprodukcia obrazu, ktorý asi v roku 1515 namaľoval Tiziano Vecelli (Tizian), jeden z najvýznamnejších talianskych renesančných maliarov. Je na ňom Salome, dcéra Herodiady, ktorá bola manželkou Herodesa Antipasa, syna Herodesa Veľkého. Salome drží na striebornom podnose zoťatú hlavu Jána Krstiteľa. Výjav je z biblického príbehu, ktorý sa opisuje v Novom zákone a je situovaný do rokov 62 až 71 n.l. Príbeh je z oslavy narodenín Herodesa Antipasa, na ktorej Salome predviedla s veľkým úspechom svoj tanec, za ktorý si mohla vypýtať ľubovoľnú odmenu. Keďže jej matka dlhodobo nenávidela Jána Krstiteľa, ktorý neuznával jej manželstvo s Herodesom, nahovorila dcéru Salome, aby si žiadala sťatie jeho hlavy a tak sa aj stalo.
Autor zbierky je renomovaný vedec, ale aj spisovateľ a básnik. Na konte má viac ako 200 vedeckých štúdií a 15 knižných publikácií. Za svoju vedeckú a umeleckú tvorbu získal viacero ocenení, medzi inými Medailu Slovenskej akadémie vied a Plaketu Ľudovíta Štúra za zásluhy v spoločenských vedách. Ocenený bol aj Literárnym fondom a v roku 2018 prevzal si od primátora Bratislavy cenu Senior roka 2018.